You are here

SMX Munchen

Op maandag 16 maart namen Tijs en Nick het vliegtuig richting Munchen waar daags nadien de SMX beurs van Munchen op het programma stond. Maandagavond toegekomen en kort even de stad verkend, waarna ze terecht kwamen in het Hofbräuhaus: een groot hoempapa-gezelschap vermaakte het gezelschap dat liters bier en eten binnenspeelde. In dit blog zullen Tijs en Nick hun bevindingen van de beurs uiteenzetten!

We besloten ons telkens op te splitsen voor de Engelse sessies. De meeste sessies waren in het Duits, maar de meeste interessante sessies waren in het Engels en dus goed volgbaar.

Google wordt nog veel slimmer

Tijs ging de presentatie van Marcus Tober bekijken, die Valerie enkele weken geleden ook gezien had tijdens Friends of Search in Amsterdam.

Speciaal voor SMX Munchen had hij nieuwe data verwerkt in zijn presentatie, maar de essentie blijft hetzelfde: uit zijn onderzoek is gebleken dat Google steeds slimmer wordt en nu ook synoniemen en vragen begint te herkennen. Daarnaast gaf hij ook aan dat je voor verschillende groepen van woorden niet telkens een nieuwe (landings)pagina hoeft te voorzien, maar dat je deze gerust op dezelfde pagina kan verwerken.

Strategie en evaluatie

Nick koos om de presentatie van Jeff Sauer te volgen. De man achter jeffalytics.com en knowledge.land. De presentatie ging over online strategie en over hoe je de resultaten van je strategie correct kan doormeten en nadien evalueren.

Op zich gaf Jeff Sauer wel enkele leuke inzichten, maar van echt verbluffend nieuwe zaken of ongeziene methodes was er niet direct sprake. Hij bleef bij alle zaken ook stevig aan de oppervlakte. Het was meer een sessie die je wat dieper liet nadenken over hoe je goals kan/moet formuleren en welke strategie en tactieken je kan gebruiken om de doelstellingen te bereiken en nadien te evalueren.

Ik had er eerlijk gezegd een tikkeltje meer van verwacht. Toen het op een bepaald moment ging over ‘wat is er nieuw in Google Analytics’ en ik vervolgens een slide zag met kernwoorden zoals ‘universal analytics’ of ‘content groupings’ fronste ik al helemaal de wenkbrauwen. Snel door naar de volgende sessie!

Bekijk hier de presentatie van Jeff Sauer

De data van Google Analytics

Vlak voor de middagpauze besloten Nick en Tijs om samen de presentatie van Simo Ahava te gaan bekijken.

Simo van Netbooster is een meester in Google Tagmanager en Google Analytics en hij gaf ons meer inzicht in Google Analytics. Wist je dat Google Analytics soms een pageview aanrekent, terwijl de persoon de pagina nog nooit gezien heeft? Dat komt omdat je in jouw browser met tabbladen werkt, dit heeft ook een invloed op je sessieduur.

Daarnaast maakte Simo ons ook al warm voor zijn presentatie van de volgende dag: content meten aan de hand van Enhanced E-commerce.

Bekijk hier de presentatie van Simo Ahava

Big data

Na de middag stond een tweede sessie van Jeff Sauer op het programma. Met de titel ‘Internal Storytelling with Data and Reports’ hoopte Nick tijdens deze sessie de meer praktische kant van zijn verhaal te horen.

Jeff ging in deze sessie in op het feit dat BIG data meer en meer een zware uitdaging wordt en dat de data op zich dom is. Je moet de data interpreteren, kaderen en in begrijpbare taal (intern) kunnen verkondigen om zo een (groter) draagvlak te creëren voor de zaken die je uitvoert of wil gaan uitvoeren. Jeff gaf enkele leuke inzichten in hoe je dit kan doen en welke tools je hiervoor kan gebruiken.

Bekijk hier de tweede presentatie van Jess Sauer

Linkbuilden nog van de toekomst?

Als laatste op het programma van de eerste dag stond een discussie op het programma dat ging over het nut van linkjes. Rand Fishkin (voor) en Markus … (tegen) vermaakten beiden het publiek, maar conclusie van het verhaal is dat Google een zoekmachine is dat tot op heden nog steeds afhankelijk is van linkjes. Wat wel het geval is, is dat we niet als een gek moeten gaan linkbuilden: Google straft dit af en in de toekomst zullen er andere parameters komen die de SERPS zullen veranderen.

Internationale SEO

Dag 2 werd afgetrapt door niemand minder dan Aleyda Solis. Nick bezocht de Spaanse schone die toch wel het een en ander afweet van (internationale) SEO. Aleyda begon de presentatie met enkele screenshots van SERPs waarbij er steeds enkele resultaten waren die niet in het lijstje thuishoorden. Allen het gevolg van het niet correct implementeren van de internationale SEO spelregels.

Anders dan in de presentaties voorheen ging Aleyda wel meer in de diepte. Hoe kan je dergelijke mis-resultaten opsporen? Hoe los je ze op? En hoe kan je nadien alles blijven monitoren om zeker te zijn dat er weer niets misloopt? Aleyda ging op elk onderdeel grondig in, verklapte enkele tips en tricks en toonde enkele handige tools. Bekijk zeker haar presentatie als je wat meer wilt weten over internationale SEO!

Bekijk hier de presentatie van Aleyda Solis

Content meten met Enhanced E-commerce

Tijs nam plaats bij de tweede presentatie van Simo Ahava over content meten via Enhanced E-commerce.

De presentatie was zeer leerijk. Nu voorziet Google Analytics nog niet veel gegevens over jouw contentpagina’s: je weet enkele hoeveel keren jouw pagina bekeken is, wat het bouncepercentage is en hoe lang iemand op jouw pagina geweest is. Door Enhanced e-commerce in te zetten kan je meten of je content ook daadwerkelijk bekeken en gelezen word.

Bekijk hier de tweede presentatie van Simo Ahava

HTML voor Geeks

Terwijl Tijs de sessie van Simo Ahava bijwoonde, nam Nick plaats voor een sessie met als sprekers Cindy Krum en Bastian Grimm. Hij voelde zich direct aangesproken door de titel van hun presentatie “HTML Performance Optimization for Geeks” ;-).

Zowel Cindy als Bastian gingen tijdens deze sessie heel diep in op de technische optimalisatiemogelijkheden van een website. Zowel voor desktop als voor mobile. Zaken als ‘critical path rendering’, ‘CSS sprites’, ‘compression optimization’ en nog veel meer technische optimalisatiemogelijkheden passeerden de revue. Het was ook de eerste keer ooit dat ik een screenshot zag van iemand die er in slaagde om 100/100 te scoren op de Google PageSpeed Test. Nice!

Bekijk hier de presentatie van Cindy Krum en Bastian Grimm

Google: What’s new?!

Tijs ging kijken bij wat Google allemaal te showen had!

What’s new at Google was een presentatie dat ons liet zien dat we in de toekomst niet meer op die veel te kleine toetsen van onze smartphone zullen moeten duwen, maar simpelweg moeten spreken tegen Google. Nu kan dit ook al – maar echt werken doet het nog niet. Google is hier volop aan het werken en het ziet er veelbelovend uit. Vragen zoals ‘hoe hoog is het gebouw vlak voor mij’ zullen in de toekomst in een handomdraai gegeven worden.

Link earning instead of building!

Nog eens was linkbuilding het subject van de presentaties. Echter, werd deze keer een andere kant van het verhaal benadrukt. Tijs bezocht de presentatie van Dan Petrovich (Dejan) over Link Earning.

Deze presentatie was heel leerrijk. Hij toonde aan dat linkbuilding nu zinloos is en dat alles draait om goede content te maken waardoor je linkjes kan verdienen. Aan de hand van enkele voorbeelden toonde hij aan dat er verschillende manieren zijn om aan ‘Link earning’ te doen.

Bekijk hier de presentatie van Dan Petrovich

All Star panel

4 bekende koppen bij elkaar brengen om tot een interessante uiteenzetting te komen, dat was het doel van het All Star Panel met Rand Fishkin, Aleyda Solis, Dan Petrovic en Kaspar Szymanski. Tijdens het All-star panel werd een discussie gevoerd over linkbuilding: hier werd brandhout gemaakt met de manier waarop in het verleden linkjes verzameld werden. Rand Fishkin, die ook aanwezig was tijdens dit panel, besloot op een gegeven moment om tijdens de discussie eens te kijken hoe het werkt bij bedrijven die linkjes verkopen. Tijdens het panel probeerde hij dus bij een lukraak gekozen bedrijf linkjes aan te kopen. Jammer voor hen werkte het contactformulier van het bedrijfje dat links verkoopt niet, wat Rand het bedrijf via Twitter liet weten, wat opnieuw de hilariteit in de zaal deed oplaaien.

SMX, thanks for everything!

Het waren twee heel fijne dagen. We hebben zo veel mogelijk presentaties mee gevolgd en het ene heeft ons meer verrast dan de andere. Al met al zijn we inspiratievol naar huis gegaan. Oh en ja, Munchen zelf is ook de moeite! ;)

Add new comment

You must have Javascript enabled to use this form.

Contact us