You are here

De nieuwe Google Tag Manager

Sinds half oktober is er een nieuwe versie van Google Tag Manager beschikbaar, ik ben er eens in gedoken om te bekijken wat er zoal nieuw is, wat de voor- en nadelen zijn van de update en hoe je jouw accounts kunt ombouwen tot de nieuwe accounts.

Aangezien er veel mensen nog twijfelen (in ieder geval bij ons intern) aan de overgang, is deze blog eigenlijk bedoelt als aanmoediging om toch je accounts over te gaan zetten. Dit is niet alleen handig maar het is ook zeer waarschijnlijk dat alle accounts in januari worden omgezet naar de nieuwe user interface. Het is aan te raden om nu alvast je accounts om te zetten naar de nieuwe versie zodat je genoeg tijd hebt om alles te (drie)dubbel checken met de container in de oude versie.

Wat is er anders

Interface

Voor de vorige versie van GTM had je wel wat kennis nodig, maar de nieuwe interface is een stuk intuïtiever. Zo zijn de vooraf ingestelde tags waarbij je nog een klein stukje informatie hoeft toe te voegen (zoals je eigen Analytics code bij de Google Analytics tag) veel meer visueel. Ook word je gemakkelijker door het proces begeleid wanneer je een tag toe wilt voegen. De opbouw lijkt nu wat meer op Analytics en Adwords. Ook de kleuren maken je iets blijer :).

Triggers

Een groot verschil met de vorige versie is het maken van triggers (in de vorige versie heette dit ‘rules’). Het verschil is dat er vooraf al is ingesteld wat voor soort trigger je wilt gaan instellen. Dit betekent dat als je een nieuwe trigger wilt instellen je eerst een type moet kiezen (zoals een click, page view, formulier enz.) en daarna pas de criteria (filter) voor de regel (de specifieke pagina, klik op elementen enz) in stelt.

Wanneer je nieuw bent met GTM is het een heel logische volgorde maar wanneer je gewend bent aan de ouder versie kan dit nog wel eens verwarrend zijn. Wat wel erg fijn is aan deze vernieuwing is dat de ‘listeners’ (e.g. gtm.click) niet meer ingesteld hoeven te worden want deze zijn dus nu vooraf ingesteld!

Variables

Ook de macro’s hebben een nieuwe naam gekregen namelijk ‘variables’. Ook dit heeft een flinke update gehad. Net zoals voorheen zitten er ook al ingebouwde variables in. Alleen bij de nieuwe versie staan deze bij elkaar gegroepeerd. Zo zijn bijvoorbeeld alle formulier variabelen allemaal in 1 lijst geplaatst.

Ook fijn is dat je zelf kunt beslissen of welke je wel en welke je niet nodig hebt voor het account. Op deze manier heb je ook niet meer zo’n lange lijst bij het maken van nieuwe triggers.

API

De laatste verandering is dat er nu ook een API beschikbaar is. Met deze Google Tag Manager API is het mogelijk om alle accounts gemakkelijk te beheren. Een account ziet er dan als volgt uit!

Omzetten van je account

Nu je overtuigd bent om je accounts te gaan zetten, is het natuurlijk de vraag hoe?

Gelukkig is dit niet heel lastig en hieronder is de overzetting in 4 stappen beschreven (met veel dank aan Simo Ahava’s blog: http://www.simoahava.com/gtm-tips/migrate-containers-to-new-ui/).

Stap 1. Maak een nieuw account en nieuwe container in de nieuwe UI

Ga naar http://tagmanager.google.com/ en creëer een nieuw account. Mocht je de oude interface nog zien klik dan rechts bovenin op ‘Probeer de nieuwe gebruikersinterface’.

Het maken van een nieuw account is ook een stuk intuïtiever geworden, dus hier kom je wel uit. Daarnaast moet er ook een nieuwe container worden gemaakt zodat je degene van de oude UI hierin kunt zetten.

Hou er wel rekening mee dat je container id verandert wanneer je in de nieuwe versie gaat werken dus vergeet ook niet op deze aan te passen in de code op de site.

Stap 2. Container exporteren

De tweede stap is het exporteren van de container in het account in de oude versie van Tag manager.

Allereerst moet je de container van je account ‘exporteren’. Dit is eigenlijk meer het downloaden van de data. Wanneer je klikt op de link data exporteren kies je voor de laatste versie die je hebt gecreëerd. Klik daarna op downloaden.

Let op: het kan een tijdje duren voordat deze is gedownload dus klik niet te vaak op de knop ;).

Stap 3. Importeer de container in het nieuwe account

Wanneer je de container van de oude Tag Manager hebt gedownload kun je deze importeren in je nieuwe account. Je kunt er voor kiezen om de huidige container te overschrijven of om het samen te voegen. Aangezien het om een ‘lege’ container gaat die je wilt overschrijven, kun je het beste de container overschrijven.

Wanneer je de file hebt geïmporteerd, zie je (waarschijnlijk) dat er een aantal variables (hiervoor macro’s) zijn verwijderd. Dit komt omdat oude container de nieuwe variables nog niet ondersteunen en deze dus nu niet meer nodig zijn.

Klik daarna op ‘Confirm’.

Stap 4. Dubbel check

Wanneer je de container hebt geïmporteerd is het tijd om al je tags en triggers goed te controleren. Uiteraard worden je tags en triggers anders weergeven dan voorheen, maar op deze manier leer je de interface ook gelijk goed kennen.

Succes!

Add new comment

You must have Javascript enabled to use this form.

Contact us