You are here

De Inbound Marketing funnel en Attributie funnels in Google Analytics

Er zijn een aantal vragen die we vaak horen:

 • Kan ik een (inbound) marketing funnel maken in Google Analytics?
 • Wanneer ik in Display, Social Media of Native advertising investeer, wat gaat me dat opleveren?
 • Hoe kan ik de kosten van mijn kanalen importeren?

 

Vandaag gaan we deze 3 vragen beantwoorden en er voor zorgen dat je ze zelf ook kan gaan beantwoorden.

We beginnen met de makkelijkste, kosten importeren binnen Google Analytics.

Kostenimport

Standaard wordt de Adwords kosten al geïmporteerd in Google Analytics, maar wist je dat je ook je andere marketing kosten kan importeren.

Dus dan kan je naast Adwords ook je Email kosten, je Affiliatie kosten, Facebook en bijvoorbeeld bannering kosten direct in Google Analytics importeren en zichtbaar maken.

Wat heb je nodig hiervoor:

 • Beheersrechten in Google Analytics.
 • Correcte UTM tracking van je betaalde kanalen.
 • Kosten per kanaal en per datum.

Daarna kan je per kanaal een dataset aanmaken om de kosten te importeren binnen de Property view in Google Analytics.

Voor meer informatie kan je de volgende informatie lezen van Google:

Of je bekijkt deze video:

Kan ik een Marketing funnel in Google Analytics maken?

In het kort: Niet direct.

Het langere antwoord: Op basis van Google Analytics hebben we speciale spreadsheet voor je gemaakt waar je je eigen (inbound) marketing funnel kan maken.

 

Hierbij kijken we naar de verschillende touch-points van de gebruiker en hoever een gebruiker de website in gaat.

De gedachte achter onze spreadsheet komt van deze sessie op Moz.com en wij hebben het een stukje uitgebreid en geautomatiseerd.

 

We kijken naar een 5 stappen plan om de marketing funnel te definiëren:

 1. Aantal eerste bezoekers: Via welk kanaal zijn nieuwe bezoekers binnengekomen? Dit kan je via Bron / Medium meten, zelf kies ik altijd voor de standaard Channel grouping van Google Analytics. Indien je hier ziet dat er veel nieuwe bezoekers via direct verkeer op je website komen, zal dit je cijfers vertekenen. Hier komen we later nog op terug.
 2. Aantal terugkerende bezoekers: Via welk kanaal komen je terugkerende bezoekers op je website? Dit is ongeacht de bezoekdiepte en of ze een transactie hebben gedaan.
 3. Aantal bezoekers met een 25% van bezoekdiepte voor een transactie: Hier krijg je een leuker beeld van verschillende kanalen. Hier gaan we analyseren via welke kanalen men al verder je website verkennen en minimaal 25% van de gemiddelde transactiepad hebben afgelegd. Dit zijn de bezoekers die je website verkennen of alvast verschillende producten in hun winkelmandje leggen.
 4. Aantal bezoekers met een 75% van bezoekdiepte voor een transactie: Dit zijn de bezoekers die al veel tijd hebben geïnvesteerd in je website en heel waarschijnlijk al verschillende soft conversies hebben gedaan. Via welk kanaal komen ze op dit moment binnen? Is er veel overlap tussen de 25% en de 75%?
 5. Aantal bezoekers met een transactie: Via welk kanaal is men binnengekomen om een transactie te doen. Dit is op basis van de laatste indirecte click die Google Analytics meegeeft.

In deze funnel moet je er op letten of er veel verschillen tussen de stappen / kanalen zitten en of dat alles rechtlijnig naar beneden gaat. Dan is er weinig overlap. Deze trend zal heel erg per sector veranderen en type website. Een retail zal minder overlap hebben en een minder pagina's per bezoek dan een bedrijf uit de travel branche.

Een aantal algemene tips die ik je mee kan geven:

De eerste stap die je oppakt is de bepaling van de periode, wij kiezen hier altijd een ruimere periode voor, minimaal 6 maanden en het liefst 1 jaar. Daardoor neem je alle seizoenen en eventueel de jaarlijkse trends mee die daaraan samenhangen.

Daarna ga je eerst kijken via welk kanaal men voor het eerst op je website is gekomen. Let op, hierbij maak je gebruik van het Google Analytics die iemand in zijn browser heeft zitten. Het kan heel goed zijn dat iemand via verschillende browsers op je website terecht komen.

 

Maak direct je eigen marketing funnel aan.

 • Stap 1: Kopieer bestand naar je eigen Google Drive
 • Stap 2: Installeer de Google Analytics tool in Google Drive
 • Stap 3: Vul je Google Analytics profiel onder Report Configuration in. Je kan je Google Analytics profiel hier bekijken.
 • Stap 4: Laat het 2x het Google Analytics report lopen, dit om de eerste keer de gemiddelde pagina's per bezoek voor transacties op te halen.
 • Stap 5: In het overzicht heb je nieuwe marketing funnel.

Wanneer ik in Display, Social of Native Advertising investeer, wat gaat me dat opleveren? Welkom Kanaal Attributie model.

Zeg hallo tegen het Attributie model binnen Google Analytics.

 


Op basis van de funnel kan je hierna je kanaal attributie model binnen Google Analytics gaan opzetten.

Om de attributie goed in te richten heb je de volgend informatie nodig voor om je beslissingen op de juiste data te baseren:

 • Hoelang duurt men in het algemeen om een aankoop te doen. Wanneer voor meer dan 95% binnen de eerste 30 dagen valt, kan je een kortere attributie tijd aanhouden dan wanneer je bijvoorbeeld nog een 5 tot 10% van alle conversies binnen de 90 dagen valt.

 • Zie je een grote rol voor direct verkeer als nieuwe bezoeker binnenkomen. Dat wil zeggen dat je of veel offline marketing doet of een sterk merk hebt of dat de bezoekers buiten je Google Analytics Cookie tijd vallen. Dus reduceer het aandeel van Direct verkeer, aangezien deze een vertekend beeld geven voor je online marketing uitingen.

 • Gebruik hier ook weer kanaal groepen om de juiste segmenten en marketing kanalen aan te geven voor je website.

Wanneer je je eigen kanaal attributie model goed hebt ingesteld kan je de werkelijke waarde en investering tegen elkaar afwegen en hierop beslissingen nemen.

 

Een pro tip, zorg er voor dat je kosten per kanaal goed geïmporteerd worden om een zo volledig overzicht te krijgen van je marketing kosten.

 

Voor meer informatie kan je contact met ons opnemen via de contactgegevens en het contactformulier

Add new comment

You must have Javascript enabled to use this form.

Contact us