You are here

9 Stappen voor een succesvolle (Kerst) campagne

Het is weeral eind november en dat betekent voor velen maar een ding: de feestdagendrukte komt weer in zicht. Ieder bedrijf en iedere dienst heeft bepaalde perioden van het jaar die extra belangrijk zijn voor omzetten of lead generatie. Er zijn van die momenten dat je de doelgroep extra wilt teasen, je zichtbaarheid wilt vergroten of de verkoop wilt stimuleren. Tenminste, daar dromen we op een bepaalde manier allemaal van toch?

Kerst!

Zo’n periode is bijvoorbeeld de weken rondom Kerst! Kerstcadeaus, nieuwjaar presentjes.. het kan niet op. En jij met je shop of dienst? Jij wilt opvallen in de grote massa! Maar dan is de grote vraag: hoe ga je te werk? Simpel: denk hier goed over na en neem je tijd. En wees gerust, met een paar ‘basis’ middelen, kanalen en wat hulp vanuit bijvoorbeeld een online marketing bureau, kom je al heel ver;).

Stappenplan

Mijn verhaal komt voort uit en is geïnspireerd op een recent voorbeeld uit de praktijk bij één van mijn eigen klanten: Vivabox. Zoals gezegd is het logisch dat de campagne rond deze periode draait om Kerst, maar dit kan evengoed voor Valentijn of Pasen zijn. Het stappenplan is namelijk toepasbaar op elke campagne! Bedenk je dat het een kleine strategie en wat voorbereiding vergt om gedegen te werk te gaan. Wil je deze stappen nog doorlopen voor de komende Kerstperiode? Begin dan nu direct!

1.     Duik in je beschikbare data en anders zorg je allereerst dat alles op orde komt

Je beschikbare data is en wordt steeds belangrijker. Hoe meer je weet van je doelgroep en bezoekers, hoe meer je je kunt toespitsen. Zie je dat begin december het zoekgedrag al begint naar jouw product of dienst? Neem elk belangrijk detail mee en bepaal daarmee je ‘piekmomenten’. Tijdens die piekmomenten heb je het meeste bereik en kans van slagen dus zet daar ook je meeste budget op in.

Geen beschikbare data? Shame on you! Begin direct met het op orde brengen voordat je doorgaat naar stap 2! Jammer is natuurlijk wel dat je dan niets concreets hebt om je planning en leidraad op  te maken. Is dat het geval? Maak dan gebruik van beschikbare data zoals Google Trends want ook daar kun je veel uit opmaken!

2.     Maak een keuze op basis van ervaring en wetenschap in middelen en kanalen

Heb je nog niet zo veel ervaring met ‘grotere’ campagnes opzetten via meerdere kanalen? Geen probleem, begin rustig aan.

Wil je meer visibiliteit of wil je jouw bestaande doelgroep teasen? Dan is het Google Display Netwerk al een fantastisch kanaal om in te zetten voor je campagne!

Wil je je sales vergroten? Dan mag adverteren in de zoekmachines natuurlijk ook niet ontbreken en vergeet je trouwe database voor emailmarketing niet! Ook die mensen kunnen terug geactiveerd worden.

Remarketing

Een goeie tip en gemakkelijk middel is remarketing, deze mag dan ook zeker niet ontbreken in je marketingmix! Voor de gene die nog niet goed weten hoe dit in zijn werking gaat, een korte uitlegJ.

Remarketing maakt het mogelijk bezoekers die eerder specifieke pagina’s bezocht hebben op jouw site, te bereiken. Dit terwijl ze andere sites binnen het Google Display Netwerk bezoeken.

Begin met het opzetten van je doelgroep lijsten en zorg dat deze geoptimaliseerd en gespecificeerd zijn op bepaalde interesses en gedrag. Met alleen een lijst met alle bezoekers kom je er niet. Ga voor je zelf goed na wanneer een bezoeker echt intentie toont voor het kopen van jouw product of bestellen van jouw dienst binnen de website. Denk hierbij aan doelgroep lijsten zoals:

  • Bezoeker A bezoekt productpagina’s binnen categorie A maar heeft nog geen transactie volbracht
  • Bezoeker A heeft de productpagina bezocht van Product A en daarbij Product A ook in zijn winkelmandje gelegd, maar geen transactie afgerond
  • En zo kunnen we nog wel even doorgaan…

 

De juiste bezoekers vanuit je gevulde remarketing lijsten bereik je op het belangrijkste moment tijdens jouw actieperiode door extra budget in te zetten en uiterst relevante advertenties te tonen op de juiste momenten. Genoeg uitgeweken naar Remarketing, we vertellen je er graag meer over als je meer wilt weten over de mogelijkheden!

3.     Tref je voorbereidingen

Ben je er uit welke kanalen je wilt gaat inzetten? Dan wordt het tijd om heel goed na te denken en uit te stippelen wat je allemaal nodig hebt. Denk hierbij vooral aan het materiaal, de tijd die je er in steekt en de opvolging die nodig is.

  • Wie zorgt er voor de juiste banners en wat moet er überhaupt op de banner qua uiting?
  • De inhoud van de banners: Welke producten licht je uit, welke stijl hanteer je, in hoeverre hou je je vast aan een thema zoals bijvoorbeeld Kerst?
  • Maar ook de frequentie van je vertoningen, de targeting van je campagnes en het vooronderzoek wat je daar voor moet doen.

 

Je steekt hier best wat tijd in dus be prepared! Vergeet ook (ik kan het maar gezegd hebben) niet je campagnes en uitingen te taggen met de juiste UTM waarden. Achteraf alles door kunnen meten is van cruciaal belang..

4.     Maak je definitieve planning

Deze stap is simpel maar ook cruciaal. Breng voor je zelf in kaart wat er per week moet gebeuren, opgeleverd moet worden of naar buiten gebracht wordt. Giet alles in een grote globale planning of roadmap en maak daarbij direct een urenschatting zodat je week wat je te wachten staat.

5.     Doe aanvullende en ontbrekende research

De punten die je eerder in stap 3 formuleerde, ga je nu uitwerken. Ga op onderzoek uit en verzamel zoveel mogelijk informatie die je kunt inzetten voor je campagne.

Maak gebruik van tools zoals de [Adwords zoekwoordplanner] en [displayplanner] om het zoekgedrag en je targeting te bepalen en verfijnen. Duik nogmaals in Analytics voor aanvullende info en wanneer je nieuwsbrieven gaat versturen, zorg er dan voor dat je op de hoogte bent van de laatste regels en weetjes omtrent emailmarketing!

6.     GO GO GO

Je hebt alles binnen handbereik dus het is tijd om in gang te schieten! Zorg dat alles ruim van te voren klaar en zorg dat je campagnes een paar dagen op voorhand gebouwd zijn binnen Adwords. Onverwachts steek je overal net wat meer tijd in. Verder kan ik hier alleen zeggen.. volg je planning uit stap 4!

7.     Volg op en leer!

Volg vanaf het begin van een campagne alles goed op en stuur gaandeweg bij waar nodig. Zie je dat uiting A veel beter scoort dan uiting B? Overweeg dan zeker je budgetten te verleggen en vooral ook je focus bij te sturen.

Zeker wanneer je met kortere actieperiodes werkt is het belangrijk je binnenkomende data en statistieken nauwlettend in de gaten te houden.

8.     Evalueer tot in de puntjes

Wanneer je campagnes zijn afgerond of je mailingen zijn verstuurd is het tijd om te evalueren. Hoe moeilijk dat soms ook is, het is belangrijk je conclusies te trekken en te leren voor je toekomstige acties of campagnes.

9.     Trek je conclusie

Wanneer je je verzamelde data hebt kun je daar ook bepaalde conclusies uit halen. Je zult zien dat sommige producten waarvan jij dacht dat ze goed zouden verkopen, dat juist niet doen en andersom. Door je te verdiepen in data leer je je echte doelgroep te begrijpen en kun je toespitsen op hun wensen en behoeften.

Mijn conclusie is dan ook dat eigenlijk alles draait om het precies kennen van je (online!) doelgroep maar vooral ook die potentiele doelgroep die je nog niet bereikt hebt. Iedere campagne zorgt voor meer kennis en inzichten en telkens weer leer je meer over je doelgroep, publiek en het handelen daarvan. Optimaliseer gaandeweg stap voor stap al je kanalen en vergeet daarbij nooit je belangrijkste middel, je eigen website, uit het oog te verliezen! Conversie/lead optimalisatie is alles, anno 2015.

Ben je na het lezen van mijn voorbeelden enthousiast of nieuwsgierig geworden? Geef een seintje en we geven je met alle plezier advies op maat toegespitst op jouw bedrijf of dienst. Enjoy! En alvast een fijne decembermaand voor allemaal!

Add new comment

You must have Javascript enabled to use this form.

Contact us